הסולם הוא בסיס מצויין לתיאוריה המערבית, שנראית מיסתורית לרבים מאיתנו.מהו סולם?  ההגדרה היבשה מדברת על "רצף של צלילים". כלומר צלילים שעולים או יורדים ברצף מסויים. אך למעשה הסולם המג׳ורי הוא ארגון צלילים שנשען בין היתר על הצורה בה אנחנו שומעים, ועל יחסים פנימיים בין צלילי הסולם עצמו. הסולם המג׳ורי הוא מהפיכה כיוון שהוא מגדיר את כל התיאוריה: יחסי כוחות פנימיים גורמים לצלילי הסולם להיות בקשר אחד עם השני, ומי שמכיר את התהליך יודע להוביל את הצלילים ולפתור מנגינות, יתרה מזאת השימוש בהרמוניה המסורתית וצורת הלימוד שלהֿ , אף הם נולדו מתוך התבוננות ושימוש בסולם.

נוהגים לחלק את הסולמות לשני קבוצות עיקריות – מג'ור ומינור. שהם גם הזזה האחד של השני (מודוס)

אם מתבוננים בסולם המג'ורי מגלים שהוא עשוי משני סוגים של מרווחים – סקונדה קטנה (או מרחק של חצי טון) וסקונה גדולה (מרחק של טון), ראשית יש להבין את הספירה והסאונד/מצלול של המרווחים האלו, שכן פרטים אלו למעשה ירכיבו את רוב הסולמות במוזיקה המערבית, וכן ככלל מורכבים מסדר כזה או אחר של טון/חצי טון .

למשל: המרחק בין דו לרה – הוא טון שלם,  המרחק בין דו לרה במול הוא סקונדה קטנה – חצי טון.

אם מתבוננים בסולם ובסדר שלו, מגלים נתון מענין, לשני הסולמות הן המג'ורי והמינורי, יש פעמיים מרווח של חצי טון. סדר הצלילים (משמאל לימין) :

דו-סי לה סול פה-מי רה דו

  הקו מציין חצי טון, כך שבין מי לפה , יש חצי טון ובין סי לדו, יש חצי טון

כמו בסדרה עולה במתמטיקה, אם מחלקים את הסולם למיקומים וממספרים כך שדו =1, מגלים שיש חצי טון בין המיקומים 3-4 ובין 7-8. הבנה וידיעה זו עוזרת לנו לראות את הסולם בקלות!

לסיכום, אם מבינים את הסידור הפנימי של הסולם, והיחס בין הצלילים – מרווחים, נשמר נקבל סולם מגו׳רי לפי הסידור:

טון  טון  -חצי טון, טון טון טון – חצי טון

ניתן גם לזכור: יש חצי טון בין המיקומים 3-4 ובין 7-8  כאשר כל השאר בהפרש של טון שלם.

הקשיבו לסולם

למידה של סולמות נוספים

השיטה שבה נהוג לבנות את הסולם במקום אחר, מתבצעת במעגל הקוינטות.

קווינטה, שהיא הצליל החמישי בסולם, מאפשרת לנו העתקה יחסית נוחה, שכן כל מעבר אל הקווינטה, נותן שינוי קל, של צליל אחד בלבד.

עוד על מעגל הקווינטות

מעגל הקויינטות כפי שמסביר ריק ביאטו, שנחשב לגדול הבלוגרים על מוזיקה ותיאוריה ברשת

כתיבת תגובה