איך לבחור פסנתר חשמלי?
הרבה מכרים שלי שואלים אותי, כיצד לבחור פסנתר חשמלי. התשובה היא פשוטה. בעיקרון – בידקו את הצרכים שלכם. האם הצורך שלכם בפסנתר חשמלי, הוא לצורך אימון? האם אתם רוצים לנגן כל יום? להקליט? האם הוא צריך להיות מקלדת שליטה לעבודה עם מחשב? להופעה? לאולפן שהקמת? ואולי סתם ליופי?
פסנתר חשמלי יכלול כ-88 קלידים (מספר הקלידים זהה לפסנתר אמיתי), חיבור לחשמל, סטנד, פדל השהית צליל וחיבור לאוזניות ויציאה למידי ב99 אחוזים מהמקרים. בנוגע לרמקולים – לא בכל הפסנתרים החשמלים אע"פ שהכלים הפופולארים מגיעים עם רמקולים. בכלים כמו המוטיף (תחנת עבודה עם טץ' פסנתרי של ימאהה), יש צורך לחבר את הכלי להגברה.
פסנתר שהוא רהיט
פסנתרי "רהיט" הם פסנתרים קבועים במקומם, שלא ניתנים להזיז, על פי רוב הם כבדים, עם רגליים מעץ מלא, ומכסה, האב טיפוס שלהם הוא פסנתר אמיתי , והם מנסים לחקות אותי מבחינת סטייל ומראה.
פסנתרים חשמליים מובילים בתחום הזה של פסנתרי הרהיט הם למשל סדרות הקלבינובה של ימאהה, שמשלבים סאונד וטאץ' מעולים עם פסנתר יציב שאינו זז מילימטר שמנגנים (יכול להיות קריטי לפסנתרן) ועיצוב של פסנתר רגיל.
ניידות
בשנים האחרונות החלו יצרני הפסנתרים הדיגיטליים להבין שללא ניידות הם יאבדו חתך גדול מהלקוחות שלהם, הדרישה לניידות גדלה בכל הזירות, מחשבים הופכים קטנים יותר, מסכי טלויזיה דקים יותר, וככל מוצר חשמלי אחר, היה צורך להמציא את הפסנתר החשמלי מחדש כך שיתאים לדרישות הדור הנוכחי.פסנתר חשמלי קל , לא ישקול יותר מ 13-15 קילוגרמים, אם אתם נתקלים בפסנתר כבד יותר, דעו שקימים פסנתרים נוספים קלים בהרבה. חברות כמו קסיו או קלביה (יצרנית נורד), הבינו מיד שהדרישה לכלים לנגנים מופיעים היא נתח השוק הגדול, ולאו דווקא אולפנים או הפקות גדולות (כבעבר), כיום גם המשווקים והחנויות מיישרים קו וניתן לראות יותר ויותר כלים קלים.
אם חפצתם בפסנתר בשביל לנגן בשתיים בלילה ( אתם לא לבד!) או השנים שלכם הם יקים-פוצים שלא מהעולם, כדאי לשקול פסנתר חשמלי. החיסרון הוא כמובן מגע פסנתרי מלא, אבל יש יתרונות גדולים והטץ' ברוב המקרים לא נוראי.מבחינת סאונדים , קימים דגמים בשוק (המוכרים של חברות ימאהה, קסיו, רולנד) עם סאונדים לא רעים.
רגישות למגע
מקלדות שצריכות להחליף פסנתר צריכות שיהיו בהם את התכונות הבאות :touch sensitivity ו aftertouch
Aftertouch – לחיצה בעת נגינה, תפעיל במידה ויש בו אפטרטץ' תפעיל "לחיצה שאחרי" – דמיינו פסנתר שסיים לנגן תו מסויים, מה שקורה הוא שהפטיש חוזר למקום שלו והמיתר (שרטט עד עכשיו) נסגר.הפעולה הזאת מתרוגמת לשפת מידי היא היא האפטרטץ'
Touch Sensitivity – מה שזה עושה, זה אומר שכל אחד מהקלידים הוא רגיש למגע, ומבחינה דינמית, הכלי מאפשר לחיצה רגישה למגע, זה מאפשר נגינה מלאת מבע בניגוד לנגינה חד-גונית על כלי שאינו רגיש למגע.
פסנתרים מרובי פונקציות
לרוב הפסנתרים החשמלים יש מעט צלילים שמשרתים פונקציה עיקרית ועונים על דרישותיו של פסנתרן ממוצע, דהיינו : מספר סוגים של צלילי פסנתר ואולי עוד כמה כלי מקלדת (צ'מבלו,עוגב, פסנתר חשמלי ) ובסך הכל לא הרבה. אמנם דגמים מתקדמים יכילו לרוב יותר מאגרי צלילים ויכללו גם אפשרות הקלטה, עריכה, ליווי אוטומטי בחלק מהמקרים חלוקת המקלדת לאיזורי נגינה שונים, הקלטה רב ערוצית מטרונום והקלטה ועריכה של קצב.
יש להדגיש שלפסנתרן מתחיל או למתאמן המצוי, אין צורך כלל בכל הפונקציות האלו אמנם, זה תמיד נחמד לדעת שאפשר להקליט או להתנסות בסאונדים של כלים אחרים.
מחירים בחנויות
Casio
(כל הדגמים רגישים למגע עם 3 סנסורים לנגינה דינמית ורגישה למגע)
CDP 130 CASIO
1900-2300 ש"ח
הדגם הזול, החיסרון העיקרי שלו , מגיע רק עם יציאה לאוזניות וללא יציאה מוגברת למערכות הגברה. אפשר לפתור עם כניסת מעביר מפיאל קטן לגדול.
230 Casio CDP
מחיר: 2600 – 2200 ש"ח
מגיע עם מאגר צלילים, מערכת הקלטה.מתאים למתחילים כי יש לו מסך גדול ובו ניתן לראות מה שם הצליל אותו מנגנים.
Casio Privia px 135
מחיר של 2750-2300 הכלי שוקל פחות מ-12 קילוגרם ( ללא תיק נשיאה!) מגיע עם מאגר גדול של צלילים, מערכת הקלטה.
מתאים לאולפנים, ורסטילי קל לנשיאה, עם טאצ' מעולה ואפטרטץ'.
PRIVIA PX 350
Roland
הפסנתרים החשמלים של רולנד פשוט מצויינים, טאצ', סאונדים סטריאופונים ואיכות חומרים ללא פשרות. הנה סקירה על מקלדות המגיעות אלינו עם רמקולים מובנים:
Roland FP-4
הפסנתר הזה מצויין, ולדעתי רכישה לשנים, ניתן ללוות איתו, לנגן סולו, הוא מגיע בתצורות סאונד מענינות , למשל פסנתר עם כינורות ברקע, סאונדים של פסנתרים חשמלים, פסנתר אקוסטי משגע ועוד, ניתן לבנות בעזרתו פלייבקים בקלות והוא מכיל צלילים ורסיטליים מאוד.
Roland FP-7
סאונד מעולה, של אורגנים חשמלים, פסנתרים אקוסטים, מבחר מדהים שקיים גם באח הגדול שלו.אפקטים, אפשרות להקלטה של תופים ואקורדים אוטומטים עם וריאציות, עד ל90 קטעי הקלטה.
Roland FP-7f
זו המילה האחרונה של רולנד, מדובר בפסנתר שלקחו לקצה מבחינת טצ'. מעבר לזה פשוט כלי מעולה, קל לנשיאה מאוד יחסית לשאר הכלים של רולנד. חשוב להבין שחברת רולנד והמתכנתים בחברה משקיעים לא מעט זמן ואנרגיה בפיתוחים חדשים בתחום המגע כך למשל SuperNATURAL sound engine , הוא פיתוח יחודי של החברה, ומקרב את הדיגטל לעולם האמיתי צעד נוסף !
Roland FP-80
לסיכום, לקסיו יש פסנתרים לא רעים.אני די " מאמין" בהם , בכל אופן הם מאוד קלים לנשיאה (12.5 ק"ג) , עם סאונד סביר ובאופן כללי טאץ' מעולה ( לדעתי ) לנגינת פסנתר. הדבר הנוסף הוא שהם זולים משמעותית מימאהה ורולנד שזה הדבר השני שכדאי לבדוק (בעיקר אם יש עוד כסף) מחיר רולנד זול לא יורד למתחת ל7000 זוזים, לכן כדאי שזו תהיה קניה חכמה. ברולנד משחק תפקיד בעיקר הסאונד הגמיש והמגע המיוחד של הכלי. מבחינה זו הכלים של רולנד מכילים מאגרי צליל איכותיים מאוד ועולים על הקסיו, אמנם זה פונקציונלי רק למי שבאמת צריך להפיק בבית, להקליט או להופיע כקלידן בהרכב, זה ממש לא פונקציונלי להתאמן עם זה רק בגלל הצליל. הקסיו לעומתו שפוי במחיר ונותן טאץ' מעולה לדעתי.