היסטוריה קצרצרה של הפסנתר

מכל הכלים, הוא הכלי המגלם בתוכו מנעד הנחשב לגדול ביותר, מבין כל כלי הנגינה, מתחרים לו רק הנבל והעוגב,ולהבדיל מכלי המקלדת לפניו, הוא מגלם בתוכו גם את האפשרות לשלוט בעוצמה: פורטה (יסומן באות f) חזק  מולה פיאנו (יסומן באות p) חלש .piano-forte  או בקיצור piano, הדבר מאפשר לשמיעה שלנו למצוא בו עינין רב ולמלחינים להביע את רגשותיהם דרך הכלי העוצמתי הזה.

שימוש נוסף ושגרתי למדי אצל מלחינים הוא תפיסת התזמרות דרך הכלי, העיניין פשוט: הפסנתר מגלם את כל הכלים בתזמורת המודרנית (סימפונית) מהקונטרבסים ועד הפיקולו… ומאותה סיבה, המצאת הפסנתר,תרמה  רבות להיווצרות והאצת כתיבת המוזיקה במוזיקה הקלאסית שאפיינה את תרבות אירופה.

הסברה האישית שלי היא שהסיטואציה בה מלחינים  בפסנתר, הדליקה אצלהם אפשרויות רבות ביותר, עד עצם היום הזה…ובעוד רוב כלי המקלדת נעלמו, הפסנתר נשא. למרות כל הקדימה בתחום הפסנתר שרד את מבול הכלים החשמליים (פסנתרים דיגטליים וסינטיסייזרים מיוצרים באלפי צורות)

בעת המודרנית, הפסנתר כמעט לא השתנה, השינויים הגדולים בייצור שלו היו בעובדה שהחלו לייצר פסנתרים המתאימים יותר לבית קטן (פסנתרי קיר לעומת כנפים) וגם במבנה הפנימי לא השתנה הרבה  – עד שנות ה80 בפסנתר היו 2 דוושות: דוושה להשהיה של הצליל suspend ודושה לריכוך הצליל piano דוושה שלישית, נוספה החל משנות ה-80 של המאה הקודמת, כידי לתת לפסנתר יכולת השתקה, הפדאל האמצעי משתיק ב50%% בערך את הפסנתר,  על ידי לחיצה על הפאדאל, מנגנון מוריד מחיצה של לבד הנמצאת בין הפטיש למיתרים – המחיצה הזאת משתיקה את הפסנתר.

לידע מעמיק

עבודתו של  הממציא (Bartolomeo Cristofori (1655–1731 

כולל הקלטה והסברים הפסנתר הראשון המקורי,שנת 1720

כתיבת תגובה